2021-06-23 15:31:09• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

A továbbjutásért küzd a címvédő és a világbajnok, drámára számítanak a szlovákok - Szerdai program

A portugálok edzése a Puskás Arénában fotó: mti.hu
A portugálok edzése a Puskás Arénában fotó: mti.hu

Tomas Hubocan, a szlovák labdarúgó-válogatott játékosa a továbbjutás szempontjából kiélezett helyzet miatt futballdrámát vár a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának szerdai zárófordulójában. De lesz dráma az E csoportban is, ahol a franciák, a portugálok és a németek is izgulhatnak akár.

 A három ponttal második helyen álló szlovákok Sevillában a társházigazda, két ponttal harmadik spanyolok vendégei lesznek, míg a csoport másik, szentpétervári mérkőzésén a már nyolcaddöntős svédek az egy ponttal álló lengyelekkel találkoznak. Hubocan hangsúlyozta: az utolsó csoportmeccsek előtt még többféle befejezés is elképzelhető, ami már önmagában érdekessé teszi a szurkolók számára a záró kört.
    
"Hatalmas dráma lesz a csoportunkban, és biztos vagyok benne, hogy a szurkolók élvezni fogják" - mondta a védő. Hozzátette: abban bízik, hogy a 2014-es Eb-selejtezőhöz hasonlóan, amikor Zsolnán 2-1-re győztek, ismét jobbnak bizonyulnak a spanyoloknál, és újra átélhetik majd az akkori eufóriát. Stefan Tarkovic, a szlovákok szövetségi kapitánya emlékeztetett: előzetesen a svédeket és a lengyeleket is esélyesebbnek tartották náluk, a spanyolokat meg egyenesen a torna favoritjai közé sorolták. Kiemelte: mindezek ellenére képesnek tartja csapatát arra, hogy sikeres legyen.
    
A spanyoloknál a lendületes és kreatív támadójáték eddig az Eb-n nem párosult kellő hatékonysággal, két meccs után 1-1-s gólkülönbséggel állnak. A két döntetlen után a csapat védője, César Azpilicueta hangsúlyozta: ki vannak éhezve a Szlovákia elleni győzelemre.
    
"Otthon játszunk, és ez a meccs már olyan lesz, mintha a kiesés szakaszban lennénk. Vannak dolgok, amik működnek a csapatjátékunkban, és tudjuk, hogy mik azok, amin javítanunk kell" - utalt helyzeteik jobb kihasználására a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea 31 éves légiósa.
    
A csoportutolsó Lengyelország abban a tudatban készül Svédország ellen, hogy - ellentétben a spanyolokkal és a szlovákokkal - kizárólag győzelemmel lehet esélye továbbjutni. Védőjük, Tymoteusz Puchacz szerint bátran kell futballozniuk a svédek ellen, és a Spanyolország elleni 1-1-es döntetlen során mutatott agresszív stílusukra lesz szükségük. A svédektől Marcus Danielson azt emelte ki, hogy nem koncentrálhatnak kizárólag Robert Lewandowski semlegesítésére, mert hiába ő a lengyelek legjobb, legfontosabb és legveszélyesebb játékosa, akkor is együtt kell védekezniük vele, valamint az egész lengyel csapattal szemben.
    
"Eddig nagyon jól működött a rendszerünk, azon belül a védekezésünk is" - nyilatkozta.
    
A felek 26 alkalommal találkoztak már egymással, a svédek 14-szer nyertek, legutóbb 2004 nyarán barátságos mérkőzésen otthon 3-1-re. A lengyelektől legutóbb 1991 augusztusában kaptak ki (Gdyniában 2-0-ra), azóta egy döntetlen mellett hatszor jobbnak bizonyultak.
 

 

Továbbjutásának bebiztosításáért játszik a címvédő Portugália is a világbajnok francia labdarúgó-válogatott ellen szerdán este a Puskás Arénában, a magyarokat is felvonultató F csoportjának utolsó fordulójában.

    
Miközben Marco Rossi szövetségi kapitány együttesének a németek vendégeként, Münchenben kell megpróbálnia kiharcolnia a nyolcaddöntős szereplést, addig a Cristiano Ronaldo vezette portugálok a félelmetesnek tűnő, de eddig halvány teljesítményt nyújtó Antoine Griezmann, Karim Benzema, Kylian Mbappé támadótriót felvonultató franciákkal csapnak össze Budapesten.
    
Didier Deshcamps tanítványai a németeket 1-0-ra verték a nyitókörben, azt követően viszont múlt szombaton csupán 1-1-es döntetlent játszottak a társházigazda magyarokkal. A franciák ennek ellenére 4 pontjukkal vezetik a csoportot, és - a harmadik helyezett csapatok rangsora alapján - már biztosan nyolcaddöntősök.
    
A világsztárokkal teletűzdelt francia együttesben leginkább a 30 kapura lövésből egyelőre eredménytelen Benzemát érte a legtöbb kritika, Mbappé ugyanis az eddigi két gólból kivette a maga részét: előbb Mats Hummelst kényszerítette hibára Münchenben, majd a Puskás Arénában előkészítette Griezmann egyenlítő találatát.
    
"Tapasztalt futballista, nem hinném, hogy kétkedne magában, és eddig számos jó megmozdulása volt. Tudja, hogy sokat várnak tőle, de ez nem csak a gólokról szól" - védte meg Deschamps Benzemát, akit 2015 után először hívott be a keretbe. A kapitány azt is elmondta, három csatárának teljesítményét nem lehet szétválasztani a középpályások és a védők játékától, a támadótrió pedig az ő meglátása szerint mérkőzésről mérkőzésre egyre jobban összeszokik.
    
Griezmann úgy vélekedett, amint Benzemának és Mbappénak is összejön az első gól az Eb-n, "mindketten szárnyalni fognak".
    
Portugália a magyarok ellen a nyitókörben aratott 3-0-s siker után meglepetésre viszonylag simán kapott ki Münchenben, és a szakértők várakozása szerint Fernando Santos szövetségi kapitány néhány poszton változtatni fog majd a kezdő tizenegy összetételén.
    
"A francia válogatott nem három futballistából áll, és ha jó napot fognak ki, bárkit képesek legyőzni" - nyilatkozta Joao Moutinho, a portugálok középpályása, aki a 2016-os Eb döntőjére utalva azt mondta, a szerdai meccs is egyfajta finálé lesz a franciák ellen.
    
"Minden találkozót ugyanúgy közelítünk meg, szeretnénk a saját játékunkat játszani és győzni. Az, hogy ki lép pályára, a kapitány döntésén múlik, nekünk pedig az a feladatunk, hogy mindent beleadjunk, és boldoggá tegyük egész Portugáliát" - vélekedett Moutinho.
    
Az ötszörös aranylabdás Ronaldo vezette címvédő együttes a franciák elleni sikerrel biztos továbbjutó lesz és döntetlen esetén is - négy pontjával - továbblép a 16 közé.
    
A francia-portugál csata szerdán 22 órakor kezdődik a Puskás Arénában, a játékvezető a spanyol Antonio Mateu Lahoz lesz.

A szerdai program:
E csoport:
Szlovákia - Spanyolország 19.00
Várható kezdőcsapatok:
Szlovákia
: Dubravka - Pekarik, Satka, Skriniar, Hubocan - Kucka, Hrosovsky - Haraslin, Hamsik, Mak - Duda
Spanyolország: Unai Simón - Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Gaya - Llorente, Busquets, Thiago Alcantara - Gerard Moreno, Morata, Traoré


Svédország - Lengyelország 19.00
Svédország:
 Olsen - Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg - Isak, Quaison
Lengyelország: Szczesny - Bereszynski, Bednarek, Glik - Jozwiak, Moder, Krychowiak, Zielinski, Puchacz - Lewandowski, Swiderski

 

F csoport:
Németország - Magyarország 22.00
Franciaország - Portugália 22.00
A várható kezdőcsapatok:
Franciaország:
 Lloris - Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández - Pogba, Kanté, Rabiot - Griezmann, Benzema, Mbappé
Portugália: Rui Patrício - Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, Renato Sanches, Bruno Fernandes - Bernardo Silva, Ronaldo, Jota

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: